Aangifte doen

 

Voor 24 weken is het niet verplicht om aangifte te doen, maar mag het wel.

Als je kiest om geen aangifte te doen, heb je voor de begrafenis of crematie een artsenverklaring onder de 24 weken nodig. Op dit document geeft de arts aan dat je baby onder de 24 weken is. Dit moet worden overhandigd aan de begraafplaats of crematorium, zodat zij weten dat er geen verlof nodig is.

Na 24 weken ben je verplicht om aangifte te doen.

Als je baby stil geboren is, doe je aangifte van geboorte en overlijden tegelijkertijd en krijg je een akte van geboorte (levenloos). Als je baby levend is geboren, doe je eerst aangifte van geboorte (in de plaats van geboorte) en krijg je een akte van geboorte en na het overlijden doe je aangifte van overlijden (in de plaats van overlijden) en krijg je een akte van overlijden. In alle gevallen heb je een verlof tot begraven/cremeren nodig.

Dit is de toestemming die de gemeente afgeeft om je baby te mogen begraven of cremeren. Zonder verlof kan er geen begrafenis of crematie plaatsvinden. Je mag zelf aangifte doen, maar dat hoeft niet. Je kunt het ook iemand van je familie of vrienden laten doen, of je uitvaartverzorger.


Meer info over de aangifte vind je hier.